Principala ramura a economiei satului Moleşti este agricultura. Aşezarea geografică, fertilitatea solului şi suprafaţa mare a terenurilor agricole au favorizat dezvoltarea anume a acestei ramuri pe teritoriul satului. Pe parcursul anilor s-au dezvoltat şi alte ramuri ale economiei cum ar fi comerţul, prestările de servicii, producţia materialelor de construcţii s.a. La moment, pe teritoriul satului activează 19 agenţi economici dintre care 9 Întreprinderi Individuale,7 Societăţi cu Răspundere Limitată,o Cooperativă şi o Gospodărie Agricolă. Pe teritoriul satului funcţionează 12 magazine, 3 frizerii, o sala de nunţi şi ceremonii, o baie publică, o Asociaţie de Economie şi Împrumut, doua puncte de prelucrare a producţiei agricole, o moară, o farmacie veterinară, o întreprindere de producere a fortanului, 52 fîntîni manuale şi 3 fîntîni arteziene.
În anul 2006, datorită sprijinului oferit de Fundaţia Soros Moldova, a fost creată Asociaţia pentru Instruire şi Dezvoltare Comunitară care pînă în prezent a implementat un şir de proiecte necesare dezvoltării satului. Asociaţia a fost constituită în vederea realizării următoarelor scopuri:
· Facilitarea accesului la o informaţie corectă şi în timp util a locuitorilor comunităţii locale;
· Promovarea şi implementarera conceptelor noi despre informaţie, informare, educare şi utilizare a noilor tehnologii informaţionale, inclusiv Internetul;
· Sprijinirea dezvoltării comunităţii locale şi promovarea valorilor democratice;
· Promovarea cooperării şi încurajarea dialogului comunitar între societatea civilă, autorităţile publice şi mediul de afaceri în vederea dezvoltării economice, sociale şi culturale a satului.
Datorită Asociaţiei pentru Instruire şi Dezvoltare Comunitară în anul 2006 în sat a avut loc deschiderea unui centru Comunitar de Acces la Informare şi Instruire, iar în anul 2010 prin intermediul Asociaţiei în sat a fost implementat proiectul ,,Utilizarea tehnologiilor informaţionale moderne – oportunitate de instruire, cunoaştere şi dezvoltare personală’, susţinut de către Fundaţia Soros Moldova împreună cu Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, care a avut drept scop însuşirea posibilităţilor tehnologiilor informaţionale şi formarea deprinderilor practice de lucru cu calculatorul.
În anul 2005 satul a fost conectat la traseul de gaz de care la moment beneficiază instituţiile de învătămînt şi majoritatea gospodăriilor individuale. Gazificarea satului a fost posibilă datorită populaţiei satului care a contribuit cu sume băneşti şi sprijinului oferit de Guvernul R.M.
Lungimea drumurilor auto de pe teritoriul satului este de 60 de km, dintre care doar 2 km au acoperire rigidă.
Pe teritoriul satului există acoperire pentru reţelele de telefonie mobilă Orange şi Unite, iar 95% din populaţia satului este conectată la operatorul de telefonie fixă Moldtelecom.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu